Službeni internet portal Varaždinska županija

S emitiranjem u Elektrostrojarskoj školi počeo radio „Novi val“ – radio koji se gleda

OBJAVLJENO 18.03.2021.

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, s emitiranjem je počeo neprofitni internetski radio „Novi val“. „Radio koji se gleda“ ide u korak sa suvremenim trendovima i spaja vizualni i audio izričaj tako da slušatelji, odnosno gledatelji mogu vidjeti što se događa u radijskom studiju. 

Radio je ujedno i kabinet u kojem učenici za zanimanja medijski tehničar te polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik imaju priliku, pod vodstvom profesionalnih novinara i voditelja te medijskih specijalista, na stvarnom primjeru, učiti kako se kreiraju medijski sadržaji u skladu s pravilima struke. 

Župan Radimir Čačić kazao je kako ovaj radio u okviru škole predstavlja ulaganje u znanje, obrazovanje i kreativnost koji su 21. stoljeću ključni resurs.

- U Županiji na tome radimo, a ozbiljan dio te priče je Elektrostrojarska škola. Ovo je radio koji se gleda i on prati trendove na medijskoj sceni gdje se pojedini mediji spajaju te je dio edukativnog procesa i kvalitetnog informiranja javnosti. U opremanje radijskog studija uloženo je 170.000 kuna što možda nije veliki iznos, ali puno je veća vrijednost ono na što se to nadograđuje, a to je stručan i obrazovan kadar koji ovdje radi. Oni su temelj i bez njih se ovo ne bi moglo napraviti – istaknuo je župan koji je posebno bio impresioniram uređenjem radijskog studija.

Ravnatelj Igor Kos pojasnio je su školi djeluju tri centra izvrsnosti te kako je pokretanje radija samo kockica u mozaiku dosad odrađenih aktivnosti škole i Županije. Rekao je i da je za pokretanje radija bilo je potrebno puno znanja, energije, truda i podrške te zahvalio svima koji su bili uključeni u realizaciju. 

Valentina Šinjori, voditeljica Centara izvrsnosti iz hrvatskog, čiji će učenici i sami koristiti studio i tehniku, kazala je kako je temeljni cilj stvoriti pozitivno okruženje u kojem oni mogu iskoristiti svoje sposobnosti te da da ju veseli što su nekadašnji polaznici Centara izvrsnosti danas kolege u radijskom studiju.

Programsku shemu je predstavila urednica i voditeljica Andrea Žigić Dolenec pojašnjavajući kako je riječ o neprofitnom radiju usmjerenom na zadovoljenje potreba članova lokalne zajednice za informiranjem te kako u kreiranju programa sudjeluju ljudi različitih profila. 

- Jutarnji dio programa posvećen je gostima i prenosit će se na televiziji, zabavni program se odvija popodne, a u večernjim satima glazbu puštaju DJ-i. Predviđeno je i emitiranje specijaliziranih emisija iz kulture i sporta. Koristit ćemo radove učenika te studenata s FOI-ja. Očekivanja su velika, a mi smo ih spremni ispuniti – rekla je.

Otvorenju su nazočili savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

NAJČITANIJE NOVOSTI