Službeni internet portal Varaždinska županija

Nastavlja se sufinanciranje stambenih kredita zdravstvenim radnicima

OBJAVLJENO 10.03.2021.

U Županijskoj palači potpisani  je dodatak Ugovora za nastavak sufinanciranja stambenih kredita zdravstvenim radnicima između Varaždinske županije i Zagrebačke banke d.d. Ugovor su potpisali zamjenik župana Robert Vugrin i predstavnica Zagrebačke banke d.d., Zagorka Mintas, direktorica Regije Kontinentalna Zapad, a potpisivanju dodatka Ugovora nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. 

Zamjenik župana Vugrin je istaknuo kako je za podizanje razine kvalitete u zdravstvu  potrebno ulagati u sve sastavnice kao što su infrastruktura, oprema i ljudstvo.

- Dolaskom župana Čačića 2017. godine bili smo suočeni sa velikim izazovom u vidu odlaska liječnika i visoko obrazovanog zdravstvenog kadra. U sustavu zdravstva odmah su pokrenuta višemilijunska ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju zdravstvene opreme, a krenulo se i s ulaganjem u ljude bez kojih zdravstveni sustav ne bi mogao ni postojati. Cilj je bio povezati zdravstvene djelatnike sa sredinom u kojoj rade, a to je najlakše ako oni ovdje žive i imaju svoje obitelji. Na današnji dan u šest zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija imamo 999 zdravstvenih djelatnika visoke i više stručne spreme, 417  doktora medicine i 582 zdravstvena radnika više i visoke stručne spreme.  Do sada su dodijeljena 72 kredita, a iznos kojim Županija sufinancira već postojeće kredite nije mali. Govorimo o iznosu od 1,6 milijuna kuna u petogodišnjem razdoblju. Želja nam je osigurati ostanak visoko obrazovanog kadra ali i privući nove kadrove. Uz sve navedeno dodatno sufinanciramo  postdiplomske studije zdravstvenim radnicima s preko 800 tisuća kuna u posljednje tri godine, a ne treba zanemariti i sufinanciranje najma stanova liječnicima. Župan je s tisuću kuna  nagradio one zdravstvene radnike koji su dali najveći doprinos u ovoj krizi, a  inicirali smo i  priznavanje statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.  Svjesni smo da bez ljudi nema kvalitetnog zdravstvenog sustava te ćemo i dalje nastojati ulagati u cjelokupni zdravstveni sustav – zaključio je zamjenik župana.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović informirao je prisutne o samim detaljima potpisanog dodatka Ugovora.

- Nastavljamo s mjerom koja se do sada pokazala iznimno uspješnom. S tom mjerom smo krenuli 2019. godine i do sada je od strane Županije sufinancirano 72 kredita. Trenutno smo na razini 3400 eura mjesečne subvencije, a to iznosi oko 41 tisuću eura godišnje. U pet godina je to otprilike 210 tisuća eura. Subvencionirana kamata iznosi 1.85% i u prvih pet godina Županija subvencionira svaki stambeni kredit kojeg si pojedini zdravstveni djelatnik uzme. Postoje primjeri uzimanja i drugog kredita nakon isplate prvoga ukoliko dolazi do potrebe za većim stambenim prostorom. Ta činjenica ide u prilog atraktivnosti, ali i uspješnosti ove mjere – rekao je pročelnik Jakopović. 

Zagorka Mintas, direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačka banka d.d. je izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem Zagrebačke banke d.d u realizaciji ove mjere.

- Kao vodeća banka u Hrvatskoj te kao domicilna banka u Županiji Zagrebačka banka svjesna je svoje uloge ne samo u gospodarskom, nego i u društvenom napretku. Ova suradnja pokazuje da potičemo i promoviramo pozitivne trendove u našem društvu te svojim poslovanjem postižemo pozitivan društveni utjecaj. Stambeno pitanje je najbitnije pitanje svakog čovjeka tako da nam je drago da već treću godinu zaredom pomažemo liječnicima i medicinskom osoblju da riješe svoje stambeno pitanje na kvalitetan i povoljan način. Nadam se da ćemo ovom mjerom osigurati da Varaždinska županija i dalje ostane kvalitetno mjesto za rad i život svim liječnicima te svom medicinskom osoblju. Posebno nas veseli da možemo tome doprinjeti u ovom pandemijskom vremenu kada su nam upravo liječnici i medicinsko osoblje izuzetno važni. Zahvaljujem se Varaždinskoj županiji i Općoj bolnici na suradnji i uvjerena sam u njezin nastavak u svim drugim segmentima u kojima surađujemo – rekla je Zagorka Mintas.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. pohvalio je nastavak sufinanciranja stambenih kredita te se pritom zahvalio Županiji i Zagrebačkoj banci.

- Opća bolnica Varaždin prepoznala je važnost zadržavanja prvenstveno zdravstvenog, ali i drugog kadra u  samoj bolnici. Još 2017. godine zajedno smo s Županijom donijeli kadrovsku strategiju koja je bila potaknuta činjenicom da su promjenom određenih pravilnika stvoreni uvjeti za lakši odlazak liječnika. Strategija je obuhvatila čitav niz akcija usmjerenih zadržavanju kadrova u bolnici. Naime, uvidjeli smo da je plača samo dio faktora zbog kojeg se odlazi van Hrvatske te da veliku ulogu kod ostanka imaju i edukacija te stambeno pitanje. Shodno tome na godišnjoj razini smo iz našeg proračuna osigurali 300 tisuća kuna za edukaciju svojih djelatnika.

Zajedno Županijom osigurane su dodatne mjere i dodatna sredstva kao što su  plaćanje postdiplomskih i znanstvenih studija, primarijata te specijalističkih studija. Krenuli smo i s uređenjem dječjeg vrtića za djecu zaposlenika naše bolnice.Smatramo da ovaj čitav niz mjera zasigurno doprinosi kvaliteti života naših djelatnika. U posljednje četiri godine je iz susjednih ustanova u našu Bolnicu došlo 22 specijalista, od toga ih je iz Čakovca osmero. Primljeno je i  novih 80 specijalizanata. Upravo su mjere koje poduzimamo zajedno s našim osnivačem, Varaždinskom županijom doprinjele tome. Tako i osiguranje stambenog prostora ide u prilog tome. Stoga se zahvaljujem Županiji i Zagrebačkoj banci te se nadam i pokretanju drugih akcija koje će ići u korist naše Opće bolnice – istaknuo je Nenad Kudelić, dr.med.

NAJČITANIJE NOVOSTI