Službeni internet portal Varaždinska županija

Dom zdravlja u Novom Marofu u novome ruhu, u protekle četiri godine niz ulaganja u zdravstveni i obrazovni sustav u marofskome kraju

OBJAVLJENO 30.03.2021.

Danas je održana  završna konferencija   projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije na adresi Zagorska ulica 21, Novi Marof – ispostava Novi Marof kojoj su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Grada Novog Marofa, ujedno i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Jenkač,  zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša  Čičin-Šain, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec,  županijski vijećnik Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća  Doma zdravlja Velimir Sekol, županijske pročelnice Ljubica Božić i Slađana Miočić te predstavnici izvođača radova.

Projekt obnove Doma zdravlja prezentirao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

-Očekujemo  smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 56,12%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade i ugradnjom dizalice topline za hlađenje uveli smo nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Navedenim projektnim aktivnostima osiguralo se smanjenje emisije CO2 za 56,51%.– Korisnicima same zgrade osigurani je kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti - rekao je Renato Podbojec. 

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja samo jedan u nizu od realiziranih projekata u marofskome kraju.

Grad Novi Marof je iza Grada Varaždina i Grada Ivanca treće najveće urbano središte u našoj Županiji i sa svim naseljima obuhvaća nešto više od 13 tisuća stanovnika. Zbog toga svakako zavređuje veliku pažnju Varaždinske županije u realizaciji projekata na mnogim područjima. Danas ovdje ne govorimo o jednoj godini investicija već o cijelome mandatu jer od dolaska župana Čačića na vlast prije četiri godine možemo govoriti o kontinuiranom valu ulaganja u ovaj kraj. Prilikom preuzimanja dužnosti pokrenuti je projekt izgradnje Centra za palijativnu skrb koji je završeni u svega godinu dana. U taj centar uloženo je 52 milijuna kuna, od čega čak 12 milijuna kuna u nabavku najsuvremenije opreme. Time je bolnici otvorena mogućnost da postane referentni centar za palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj. Energetski je obnovljena i Osnovna škola u Novom Marofu, najveća škola u našoj Županiji koju pohađa više od 900 učenika. U Podevčevu je obnovljena Područna škola s ciljem da se i u manjim sredinama osiguraju jednaki uvjeti za obrazovanje, što je zasigurno jedan od poticaja da njihove obitelji ostanu tamo živjeti .Energetski je obnovljena i Srednja škola, a u sklopu projekta poboljšanja pristupa zdravstvenoj skrbi nabavljena je 130 tisuća kuna vrijedna oprema za ambulante ovog doma zdravlja. Moram istaknuti kako je već  predani projekt za financiranje izgradnje dnevnog boravka za starije osobe u vrijednosti od 14 milijun kuna, a  župan je najavio i izgradnju dodatnih dvorana u Remetincu i Završju – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin te zaključio kako i ova obnova Doma zdravlja predstavlja jedan od  pozitivnih kotačića u investicijskom mozaiku novomarofskog kraja.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain je izrazila zadovoljstvo što se opet nalazi u Varaždinskoj županiji  koja prednjači po realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru.

Do sada je od strane Fonda u objekte koji su završeni u Županiji investirano cca 350 milijuna kuna od čega  je bespovratnih 177 milijuna kuna. Danas smo u prilici vidjeti jedno prekrasno izdanje na kojem  su postignute bitne uštede na grijanju, a uvedeni je i novi sustav grijanja i hlađenja. Također su postignute značajne uštede na primarnoj energiji te smo ovom obnovom dobili objekt visoke kvalitete. Moram istaknuti kako Fond ovih dana priprema Javni poziv za obnovu više stambenih zgrada te samo čekamo resorno Ministarstvo da nam dostavi  plan alokacija europskih sredstava – rekla je  Alenka Košiša Čičin-Šain.

Gradonačelnik Grada Novog Marofa, ujedno i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Jenkač zahvalio se Varaždinskoj županiji na realizaciji ovog projekta te je naznačio kako je objekt vapio za obnovom.

Dom zdravlja je sada  modernije, ljepše pa i sigurnije zdanje te čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta    – rekao je Siniša Jenkač.

Napomenimo , kako procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.694.474,20 HRK. Od toga 1.656.296,69 HRK,  sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnu os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 1.144.231,36 HRK. 

Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 893.946,15 HRK.

NAJČITANIJE NOVOSTI