Službeni internet portal Varaždinska županija

Vrhunski kuhari u Varaždinskim Toplicama na 13. Danima hrvatskog kulinarstva, održana radionica čiji je temeljni sastojak bio bučino ulje

OBJAVLJENO 21.11.2019.

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama sve do petka domaćin je 13. Dana hrvatskog kulinarstva, centralne manifestacije i okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće. 

Ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali unutar Kamelija kupa. Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu odnijeli Ivan Šarić i Jospi Buzov iz Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca.

Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske, slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice.

Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o Varaždinskom bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu. Naglasak na radionici bio je na pripravi slijedećih jela: pohane punjene pureće rolice u bučinim sjemenkama; sviježi kravlji sir sa Varaždinskim bučinim uljem i sjemenkama na tostu; vabučin u košarici od prhkog tijesta; pileći pate punjen sa bučinim sjemenkama; suze od pastrve sa Varaždinskim bučinim uljem; šareni savitak od buče; pašteta od slanutka s Varaždinskim bučinim uljem i sjemenkama; punjeni svinjski file u Varaždinskom bučinom ulju i sjemenkama.

Posebni gosti radionice bili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek  te kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama (Pelegrini iz Šibenika) i Michelin preporukama (Bedem iz Varaždina, Yeni iz Tučepa, te Mon Ami iz Velike Gorice).

Župan Čačić nije krio oduševljenje manifestacijom ali i samom činjenicom da je trud koji je uložen od početka mandata prepoznat i od strane struke u kulinarstvu. Naime, Varaždinsko bučino ulje jedan je od sastojaka koje će kuhari predstaviti na prestižnom kulinarskom natjecanju.

Program se nastavlja i danas, u četvrtak, kada će se održati posljednji finalni natjecateljski dan, a kruna večeri biti će svečana večera Zlatna nimfa koja će se održati s početkom u 20.00 sati. Svečanoj večeri odazvati će se župan Radimir Čačić i predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević.

NAJČITANIJE NOVOSTI