Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždin za Vukovar, zapaljeni lampioni kao znak trajnog sjećanja i poštovanja prema žrtvama Vukovara i Škabrnje

OBJAVLJENO 17.11.2020.

U počast svim civilnim žrtvama i poginulim braniteljima u Vukovaru 1991. te svim nedužnim žrtvama Škabrnje  na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu prigodnim  paljenjem lampiona u tišini i dostojanstveno obilježeni je  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje su već tradicionalno, organizirali, Varaždinska županija, Grad Varaždin , Udruga udovica i roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije uz potporu svih braniteljskih Udruga s područja Županije.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja, u obilježavanju nisu sudjelovali učenici osnovnih škola, a većina lampiona upaljena je prije samog obilježavanja.

Počast su odali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, njegovi zamjenici, saborska zastupnica Natalija Martinčević, saborski zastupnik Anđelko Stričak, Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine, predstavnici PU varaždinske te članovi Udruga branitelja. Uz gradonačelnika prisutnima se obratio i župan Radimir Čačić.

- Bez obzira na epidemiološku situaciju danas odajemo poštovanje i zahvalnost svim poginulim braniteljima koji su branili herojski Grad Vukovar.  Sama činjenica da je veliki broj naših sugrađana branio taj grad   služi na  ponos Varaždina i Varaždinske županije, ali i susjednog Međimurja, jer pripadnici policijskih postrojbi PU Varaždin, koja je tada obuhvaćala i Međimurje, bili su daleko najbrojniji u sastavu obrane Vukovara, osim samih građana toga grada – rekao je župan Čačić.

Nakon prigodnih govora molitvu za sve poginule i nestale branitelje i civile predvodio je velečasni Stjepan Najman. Svečanost se odvijala dostojanstveno uz poštivanje svih mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

Inače, Vukovar je branio 1.121 pripadnik varaždinskih postrojbi. Život je izgubio 21 pripadnik, njih 67 je ranjeno, a 119 ih je završilo u zarobljeništvu.

NAJČITANIJE NOVOSTI