Službeni internet portal Varaždinska županija

Točka prepoznatljivosti Varaždinske županije – Višestoljetna lipa iz Nove Vesi Petrijanečke

OBJAVLJENO 09.03.2020.

U cilju veće prepoznatljivosti te isticanja biološke raznolikosti Varaždinske županije, u subotu 7. ožujka je u Novoj Vesi Petrijanečkoj otkrivena dvojezična informativno - edukativna tabla na kojoj se na hrvatskom i engleskom jeziku pružaju osnovne informacije o staroj lipi iz 15. stoljeća koja raste pokraj kapele Sv. Katarine u Novoj Vesi.

Udruga „Nova Ves u srcu“, ističe predsjednik Udruge i županijski vijećnik Roman Strelec, nakon nekoliko uspješnih projekata u 2019. godini, inicirala je te provela i ovaj projekt koji će se u narednom vremenu vezati i na očuvanje te zaštitu lipe kao vrijednog biološkog, kulturološkog i povijesnog spomenika.

U sklopu projekta, uz otkrivanje dvojezične informativne ploče sa osnovnim informacijama o višestoljetnoj lipi, izdana je i brošura u kojoj se o stablu lipe govori iz povijesnog i drugih aspekata.

Predsjednik udruge Roman Strelec, zahvalivši se Županiji na prepoznavanju važnosti ovog projekta, zajedno sa suradnicima je napomenuo kako je prepoznavanje i isticanje specifične biološke raznolikosti važno jer generira pozitivan osjećaj pripadnosti kao i čvrstu poveznicu sa poviješću kojoj je ova višestoljetna lipa bila svjedok.

NAJČITANIJE NOVOSTI