Službeni internet portal Varaždinska županija

Obilježena 76. godišnjica Šemovečke bitke

OBJAVLJENO 03.10.2019.

U organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije danas je kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 76. obljetnice Šemovečke bitke. Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, Milivoj  Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te mnogi drugi. Odavši počast palim borcima, zamjenik župana Vugrin je naglasio važnost očuvanja vrijednosti antifašizma.

- Antifašizam je jedan od temelja suvremene Europe i danas moramo živjeti vrijednosti antifašizma kao što su sloboda, pravo na različitost, tolerancija, suživot te multikulturalizam. Daleke 1943. godine hrabri borci udarne brigade „Braće Radić“ unatoč brojčanoj nadmoći fašističkog neprijatelja i u ljudstvu i naoružanju izvojevali su veliku pobjedu, oslobodili ovaj kraj te ljudima omogućili slobodu i normalan život. I zato je antifašizam pobjeda dobra nad zlim. Hvala Zajednici udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, ali i općini Trnovec Bartolovečki što vode brigu o ovome spomeniku te na taj način čuvaju uspomenu na teške, ali ponosne dane ovoga kraja - rekao je zamjenik župana.

Podsjetimo, Šemovečka bitka, koja se dogodila 3. listopada 1943., jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

NAJČITANIJE NOVOSTI