Službeni internet portal Varaždinska županija

Održavaju se Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije

OBJAVLJENO 29.02.2020.

Održavaju se Dani Europskog centra za darovite –  Centara izvrsnosti Varaždinske županije,  4 . Festival šaha i 1. Europski talent festival robotike okupili veliki broj natjecatelja

Danas je u prostorima Prve gimnazije Varaždin održan 4. Festival šaha Varaždinske županije koji se inače održava u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Cilj festivala je se popularizira i promovira šah kod učenika osnovnih i srednjih škola. Obzirom da ovo natjecanje organizira Varaždinska županija u suradnji sa Šahovskim savezom Varaždinske županije otvorenju su prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak i Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.

Na natjecanje se prijavilo 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a ove školske godine šah je ušao u Centre izvrsnosti te se Program za šah izvodi u okviru Centra izvrsnosti iz informatike. Šahovska aktivnost se redovito provodi u dvadeset osnovnih škola.

Župan Čačić je u svom obraćanju naglasio kako je šah specifičan oblik razvoja svih vještina koje su potrebne ljudima u životu.

- Šah inače definiraju kao područje kulture, znanosti, sporta pa i umjetnosti. Čovjek se može nad tim zamisliti. Jasno je zašto se radi o umjetnosti, svako znanje i vještina je de facto umjetnost. Sport je djelatnost kojom se potiče sve ono pozitivno u čovjeku u smislu kompetitivnosti, spremnosti na odmjeravanje snage, hrabrosti, ali i spremnost na poraz te razvijanje umijeća dizanja i padanja. Šah je ujedno i beskonačna znanost, posebno u matematičkoj kombinatorici. Naravno da je to i kultura, samodisciplina, a mogli bismo reći da je to i određeni način života. Šah je u Europi već više od tisuću godina vodeći predstavnik strateških misaonih igara, a ima i veliku odgojnu ulogu kod mladih te se igranjem šaha razvijaju svi stupnjevi kritičkog razmišljanja – zaključio je župan koji je i službeno otvorio sam festival.

U sklopu Festivala šaha održao se i 5. PUŽ - Pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Varaždinske županije, Pojedinačno prvenstvo učenika srednjih škola Varaždinske županije – Veliki PUŽ, kao i seniorsko brzopotezno prvenstvo. Za učitelje šaha organiziran je seminar na kojem su istaknuti predavači, šahovski pedagozi Vlado Karagić i Igor Ševo prenijeti svoja znanja i iskustvo u podučavanju šaha.

Nakon otvorenja Festivala šaha, u Gospodarskoj školi u Varaždinu otvoreni je 1. Europski talent festival robotike „Robostar – igrom do znanja". Ovdje se radi o smotri znanja, vještina, stvaralaštva, inovativnosti i kreativnosti učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske te dječjih vrtića.

Na Festivalu je sudjelovalo više od 200 učenika u pratnji 50 mentora iz devet hrvatskih županija: Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Ličko-senjske županije, Karlovačke županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije i Požeško-slavonske županije. 

Županijski dužnosnici izrazili su oduševljenje te zadovoljstvo organizacijom, ali i odazivom sudionika. Nakon pozdravnih riječi Ivice Kolarića, voditelja programa za robotiku te dr.sc. Miroslava Huđeka, voditelja Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, župan Čačić zaželio je robotičarima puno uspjeha i sreće u natjecanju.

- Danas je jedan od ključnih pokazatelja spremnosti  obrazovnog sustava da  odgovori na izazove vremena, kada govorimo o novim tehnologijama sasvim sigurno robotika. Mi smo kao država, a posebno kao Županija ponosni što se nalazimo u europskom i svjetskom vrhu, naši učenici osvajaju medalje na svim olimpijadama, a sada je taj rad i trud pretvoreni u sustav. Treba se prisjetiti Nietzscheove izreke da ne postoji ništa snažnije od ideje izrečene u pravom trenutku, a sad je očito sazrio i došao taj trenutak. Robotika je i igra i tehnologija istovremeno, ovdje kreativnost nema limita, povezuje se cijeli niz komponenti, te imamo prilike vidjeti  izvorne proizvode koje su izradili naši učenici uz pomoć svojih mentora kojima čestitam na trudu, zalaganju i angažmanu – rekao je župan te dodao kako će slijedeći Festival biti još veći i sadržajniji. 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI