Službeni internet portal Varaždinska županija

Besplatna školska prehrana za sve osnovnoškolce u potrebi

OBJAVLJENO 04.03.2020.

Varaždinska županija je je početkom prošle godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala ugovor o dodjeli 999.081,33 kn bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Užina za sve II“ (za školsku godinu 2019.-2020.). Svrha ovog hvalevrijednog projekta je osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Projektom  je obuhvaćeno 994 djece – polaznika 32 osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a koji su ujedno i partneri na Projektu.

Danas je u Županijskoj palači održana uvodna konferencija projekta na kojoj je i sam projekt predstavljen od straneAndreje Holi iz Agencije za razvoj Varaždinske županije, a prisutnim ravnateljima škola te ostalim sudionicima konferencije obratio se i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- U Varaždinskoj županiji sva djeca koja su u riziku od siromaštva imaju osiguranu besplatnu školsku prehranu. Ovo danas je inače treća takva konferencija, radi se o europskome projektu, a svaki projekt za koji Europa izdvaja sredstva mora imati i svoju uvodnu konferenciju. Županija na iznos od milijun kuna daje još preko dva milijuna kuna kako bi sva djeca imala prehranu u školama i mi danas nemamo gladnog učenika. To me veseli i zadovoljan sam zbog te činjenice. Financiranje radimo prema sve tri osnove primatelja dječjeg doplatka, projekt ide dalje i sprovodit će se u školama. Ovdje govorimo  o brojci od 3400 učenika, dakle preko 30 posto djece, a kada govorimo o školama onda taj postotak varira od šesnaest do šezdeset posto. Drago mi je da smo županija koja je uvela  prehranu učenicima srednjoškolcima, jer potencijalna ugroza od siromaštva za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja nije  nestala u srednjoj školi. Pozivam ovim putem srednjoškolce neka se ne srame, naprotiv neka se jave, sredstva su osigurana - rekao je zamjenik župana Paljak.

NAJČITANIJE NOVOSTI